Vastuullinen visiitti

Vastuullinen visiitti -teeman alle olemme koonneet ohjelmapalveluita ja aktiviteetteja, joissa korostuu yhteys luontoon. Vastuullinen visiitti -aktiviteeteissa voit vahvistaa luontoyhteyttäsi, nauttia luonnon antimista ja tehdä vastuullisia valintoja.


Marjastus- tai sienestysretki

Lähde keräämään talteen luonnon parhaat antimet Niemilomien lähimetsistä! Mustikat ja vadelmat odottavat poimijaansa heinä-elokuussa ja puolukoiden aika koittaa syyskuussa. Sienestäjä saa kerätä koriinsa haaparouskuja, tatteja, korvasieniä, kantarelleja, rouskuja ja mustia torvisieniä. Vastaanotosta voit vuokrata sankon, poimurin ja sienikirjan.

Jos tarvitset apua sienten tunnistamiseen, voit ladata kännykkääsi sienioppaan. Esim. Sieniopas (4,99 €) tai Sienitunnistus (ilmainen) (Android). Myös Luontoportin nettisivuilta löydät kuvat kaikista Suomessa kasvavista sienistä.

Lähimetsien marjoista ja sienistä pääset nauttimaan myös Niemilomien ravintolan pöydässä.


Onkiminen ja pilkkiminen

Onkiminen mato-ongella ja pilkkiminen on jokamiehenoikeuksien mukaan sallittua ilman kalastuslupaa. Meiltä voit vuokrata ongen tai pilkin ja kokeilla kalaonneasi rannassa tai talvella järven jäällä. Tarvitset vain omat toukat tai madot.

Jos tarvitset kalastuslupaa, voit hankkia sen netistä Eräluvat-sivustolta.


Luontoretket

Niemilomien ympäristö tarjoaa ihanteelliset puitteet erilaiseen luontoretkeilyyn. Ohjatuilla retkillämme voit nauttia nokipannukahveista laavulla tai ajaa metsässä sähköpyörällä. Talvella voit lähteä ohjatulle lumikenkäretkelle.

Lue lisää ohjatuista luontoretkistämme.


Luontopolku

Niemilomien lähimetsästä löytyy luontopolku, jonka varrella olevista opastauluista löydät tietoa ja kysymyksiä Suomen luonnosta. Majaileepa luontopolun varrella myös Herra Majava omassa pesässään.

Luontopolun varrelta löytyy myös laavu, jossa voit pysähtyä nauttimaan eväitä. Enon saaren (Tetrisaaren) laavulle pääset veneellä tai talvisin jäätä pitkin. Molemmilla laavuilla voit myös yöpyä.


Omatoimiretket ja välinevuokraus

Niemilomilta on helppo lähteä omatoimiselle luontoretkelle. Voit myös vuokrata vastaanotosta lumikenkiä, sähköperämoottorilla varustetun soutuveneen tai sähköpolkupyörän.

Lähimaastosta löytyy myös useita geokätköjä. Lisätietoa geokätköistä löydät Geocaching-sivustolta.


Metsäpakopeli

Pakopeli keskellä metsää? Niemilomilla sekin on mahdollista! Tässä ainutlaatuisessa elämyksessä yhdistyy rauhoittava metsäympäristö ja hermoja kutkuttava arvoitus. Lue lisää pakopeleistämme täältä.


Kasvientunnistus

Kuinka monta Niemilomien pihapiiristä ja lähimetsistä löytyvää kasvia tunnistat? Kasvientunnistamista voit harjoitella vaikkapa kasvientunnistussovelluksen Seek by iNaturalist -avulla, jonka voit ladata ilmaiseksi puhelimeesi (Android).