Savusauna

Rentoutuminen perinteisen suomalaisen savusaunan löylyissä on elämys. Lauteille sopii kerralla 20 kylpijää. Savusaunasta on mahdollisuus pulahtaa Unnukan aaltoihin ja ulkoporealtaaseen katsellen tähtitaivasta. Saunatiloissa on kaksi pukuhuonetta ja kaksi pesuhuonetta sekä A-oikeudet.

Savusaunan lämmitykseen käytämme lähimetsästä saatuja metrin mittaisia polttopuita, joita menee yhteen lämmityskertaan 1/3 mottia. Kiukaassa on kiviä 1300 kiloa ja kiukaan ulkokuori on luonnonkivistä, jotka on kerätty sukutilan mailta. Savusaunan lämmitysaika on reilut 7 tuntia.


Rantasauna

Perinteisen rantasaunan lauteille sopii 4 henkilöä kerralla. Sauna sopii perheille ja pienille porukoille. Saunasta pääsee pulahtamaan Unnukka-järveen. Majoittujamme voivat varata rantasaunaan tunnin pituisen saunavuoron kesäisin (touko-syyskuussa) ilman lisämaksua.


Historiaa saunoista

Suuri savusaunamme ei suinkaan ole ensimmäinen savusauna, joka tilalla on. Hämäläiset tulivat tilalle vuonna 1894, ja paljon ennen heidän tilalle tuloaan oli rannalla vanha ja pieni savusauna. Saunassa kylvettiin, pestiin pyykit ja synnytettiin. Myös isoukkini Iivo on syntynyt entisessä savusaunassa.

Vanha savusauna oli jo huonokuntoinen ja tilalle haluttiin uusi sauna lähemmäksi päärakennusta. Niinpä ukkini rakensi nykyisen rantasaunan 1967. Samalla se oli ensimmäinen rakennus, jonka ukkini rakensi. Häntä oli auttamassa muurari, joka muurasi savupiipun.

Ukkini rakensi yhdessä rakennusmiesten kanssa uuden suuren savusaunan tilauskäyttöön vuonna 2000. Savusaunan hirret ovat vanhan riihen hirsiä, jotka on tuotu Punkaharjulta. Ukkini kertoi, että kiukaan kannatus oli haasteellinen tehtävä, mutta se onnistui vaikeuksista huolimatta.