Riitan Parsi

Remontoimme vanhan navetan viihtyisiksi majoitustiloiksi vuonna 2011. Riitan Parteen sopii majoittumaan 10 henkilöä ja lisävuoteita on mahdollista laittaa 2 hengelle. Tilavasta huoneistosta löytyy olohuone, kolme makuuhuonetta, tilava parvi ja keittiö. Riitan Parressa on sähkösauna ja pieni pulahtamisallas sekä 3 wc:tä. Saunasta pääsee uimaan Unnukan aaltoihin ja hiekkaranta sijaitsee heti terassin vieressä.

Alakerran pinta-ala on 115 m² ja parven 28 m². Vieraiden käytettävissä ovat myös yhteiskäytössä olevat grillipaikka ja soutuvene. Niemilomien perinteinen rantasauna tai suuri savusauna on mahdollista tilata lisämaksusta. Riitan Parsi sopii myös leppoisaksi kokoustilaksi ja huoneistosta löytyy Wi-Fi. Lemmikkieläimet ovat tervetulleita Riitan Parteen.

Loppusiivous majoittujan toimesta.

 • Hinta alk. 128 €
 • Varattavissa ympäri vuoden
 • Majoituspaikat 10 henkilölle
 • Terassi
 • Sähkösauna ja pieni pulahtamisallas
 • Liinavaatteet, pyyhkeet, aamiainen ja loppusiivous lisämaksusta
 • Lemmikkieläimet tervetulleita
 • Kesäisin yöpyjien käytössä on rantasauna ja soutuvene
 • Asiakas huolehtii kohteen siisteydestä sekä jätteiden poiskuljetuksesta vuokra-aikana ja sen päätyttyä
 • Asiakas on vastuussa kohteen loppusiivouksesta varauksen päättyessä. Niemilomilta voi tilata loppusiivouksen varauksen yhteydessä tai viimeistään vuorokautta ennen varauksen päättymistä.
 • Loppusiivoukseen kuuluu, että jäähtyneet tuhkat tyhjennetään niille varattuun astiaan, puukantotelineet täytetään valmiiksi, astiat tiskataan ja laitetaan paikalleen, keittiö siivotaan, roskat viedään jätepisteeseen, tyhjät juomapullot ja -tölkit viedään pois, huonekalut ja tavarat laitetaan paikoilleen, sängyt pedataan, ruokatarvikkeet viedään pois tai ne viedään jätepisteeseen, matot ja lattiat imuroidaan, lattiat pyyhitään kostealla mopilla, pöydät ja tasot pyyhitään kostealla liinalla, vuodevaatteet puistellaan, sauna, suihku sekä WC pestään. Piha-alue, grillipaikka ja vene jätetään siistiin kuntoon, kuistit lakaistaan. Loppusiivous tulee tehdä kokonaisuudessaan vasta lähtöpäivänä. Majoituskohteen tulee olla yhtä siisti, kuin se oli asiakkaan sinne saapuessa.
 • Tilattuun loppusiivoukseen ei sisälly astioiden tiskaus, astioiden paikalleen laitto ja roskien vienti. Lisäksi asiakkaan on vietävä tyhjät pullot ja tölkit pois ja laitettava huonekalut paikoilleen. Ruokatarvikkeet on vietävä pois tai ne on vietävä jätepisteeseen.
 • Mikäli asiakas on vuokrannut liinavaatteet tai ne sisältyvät vuokrahintaan, tulee ne jättää pinoon sängyn päälle.
 • Mikäli asiakas on jättänyt kohteen siivoamatta tai siivous on puutteellinen, laskuttaa Niemilomat kohteen siivouksesta aiheutuneet kulut täysimääräisesti. Siivoustyö 50 €/h.

Riitan Parren historiaa

Nykyisellä Niemilomien parkkipaikalla oli vanha navetta, jonka seinät olivat luonnonkivestä. Navetassa oli viisi lehmää, hevonen, kaksi sikaa, neljä lammasta ja kymmenkunta kanaa sekä tietysti kukko. Toisessa päässä oli varasto, jossa säilytettiin heiniä eläimille syötäväksi. Vuonna 1934 navetan karjakeittiön savupiipusta lensi kipinä pärekatolle ja koko navetta paloi korjauskelvottomaksi. Onneksi eläimet olivat silloin kesälaitumella ulkona.

Tulipalon seurauksena isoukkini Iivo rakennutti uuden navetan eli nykyisen Riitan Parren. Uudessa hienossa parsinavetassa oli hevoselle oma pilttuu, vasikoille, sioille ja lampaille omat karsinat. Kanat liihottivat ympäri navettaa ja seassa oli myös pari navettakissaa. Navetan takana oli lantala ja ulkohuussi.

Navetassa säilytettiin myös katiskoita. Eräs aprillipäivä jäi erityisesti ukkini mieleen. "Olin 5-vuotias, kun isä tuli sanomaan minulle ja veljelleni Jussille, että katiska on täynnä rottia. Juostiin kiireen vilkkaa katsomaan, mutta eihän siellä mitään ollut."

Maatilan eläimet hävitettiin lehmiä lukuun ottamatta 60-luvun lopulla, jolloin alettiin ostamaan kyläkaupasta tuoretta lihaa ja kananmunia. Myös langat saatiin valmiina kaupasta eikä lampaita enää tarvittu. Syksyllä 1974 lehmät saivat uuden kodin Viinijärveltä, jonne ukki ja mummi perustivat uuden maatilan.

Isovanhempani olivat pyörittäneet Niemilomia 4 vuotta, kun vuonna 2002 päättivät remontoida navetan uuteen käyttöön. Uudistetuissa tiloissa ukkini sisko Riitta piti ompelimoa ja matkamuistomyymälää. Riitta ompeli pääasiassa nahkatakkeja myyntiin Kuopioon. Kahdeksan vuoden aikana hän oli ehtinyt ommella monta monituista takkia, kun ompelimo lopetettiin. Kiinasta tuli nahkatakkeja halvalla ja kotimaisten takkien myynti ei enää kannattanut. Majoitustiloja tarvittiin kuitenkin Niemilomilla lisää. Niinpä Riitan Partta laajennettiin vuonna 2011 ja se muutettiin majoitustiloiksi.

Riitan Parsi on saanut nimensä ukkini siskon, Riitan mukaan ja ”parsi” tarkoittaa parsinavettaa. Parsi liittyy myös ompeluun.