Olemme osa luontoa

Minä ja muu isäntäväki Niemilomilla ymmärrämme, että olemme riippuvaisia luonnosta ja sen tarjoamista ekosysteemipalveluista. Luonto mahdollistaa meille, että tämä lomanviettopaikka on olemassa. Haluamme omalta osaltamme varmistaa, että myös tulevat sukupolvet voivat nauttia Suomen kauniista ja puhtaasta luonnosta. Meille vastuullisuus tarkoittaa konkreettisia päivittäisiä tekoja ja vastuullisempia valintoja.

Vastuullisuusohjelmamme

Laadimme vuonna 2021 Niemilomien ensimmäisen vastuullisuusohjelman. Vastuullisuusasiantuntija kartoitti toimintamme merkittävimmät vaikutukset ympäristöön ja yhteiskuntaan. Lisäksi kysyimme asiakkaidemme mielipiteitä heille tärkeimmistä vastuullisuusasioista. Näiden pohjalta valitsimme Niemilomien vastuullisuuden kärjet eli tärkeimmät osa-alueet, joihin myös tulevaisuudessa haluamme panostaa.


Niemilomien vastuullisuuden kärjet

Jätteet ja lajittelu

Tavoitteenamme on lajitella syntyvä jäte mahdollisimman tarkasti, jotta sekajätteen määrä olisi mahdollisimman pieni. Henkilökuntamme kierrättää kaikki jätteet muovista lähtien. Majoitustiloihin on tulossa paremmat mahdollisuudet jätteiden kierrätykseen.

Energian ja veden säästäminen

Tavoitteenamme on toimia mahdollisimman energiatehokkaasti. Kaikki ostamamme sähkö on tuotettu ympäristöystävällisellä ja päästövapaalla vesivoimalla Suomessa.

  • Lämmitämme saunoja ja osaa rakennuksista omasta metsästä saadulla puulla.
  • Rakennuksissamme on ilmalämpöpumput, jotka vähentävät sähkön kulutusta.
  • Vaihdamme lamppuja LED-lamppuihin sitä mukaa, kun ne palavat.
  • Ulkovalot toimivat liiketunnistimilla, jolloin ne ovat päällä vain tarvittaessa.
  • Alennamme lämpötilaa ja laitamme kylmäkalusteet pois päältä, kun mökki tai huoneisto ei ole käytössä.
  • Sähkölaitteita hankkiessamme huomioimme aina laitteen energiankulutuksen.

Eniten kehitettävää meillä on vedenkulutuksessa, jota olemme nyt systemaattisesti ryhtyneet pienentämään mm. säätämällä veden virtausnopeutta.

Haluamme tukea asiakkaidemme ympäristöystävällistä liikkumista tarjoamalla mahdollisuuden sähköautojen lataamiseen. Sähköautoja on mahdollista ladata parkkipaikan sähkötolpista. Kysy lisätietoja ja latauksen hintoja henkilökunnalta.

Lähivuosina aiomme hankkia lisää ilmalämpöpumppuja ja lisäksi selvitämme mahdollisuuksia maalämmön ja aurinkopaneelien käyttöönottoon.

Vastuulliset hankinnat

Tavoitteenamme on suosia mahdollisimman kestäviä materiaaleja ja hankkia ympäristömerkittyjä tuotteita aina kun mahdollista. Käytämme pitkäikäisiä ja luonnon materiaaleista valmistettuja huonekaluja ja sisustustekstiileitä. Ukkini on rakentanut ravintolasalin pöydät ja tuolit omasta metsästä kaatamastaan puusta. Huonekaluissa suosimme pitkäikäistä ja elinkaarivaikutuksiltaan pientä massiivimäntyä. Kunnostamme vanhaa.

Siivouksessa ja pyykinpesussa käytämme ympäristömerkittyjä pesuaineita.

Konkreettisena toimenpiteenä hyödynsimme käytöstä poistetut kylpypyyhkeet ompelemalla niistä pefletit savusaunaan. Materiaalin hyötykäytön lisäksi vähensimme myös jätteen määrää, koska kertakäyttöisiä peflettejä ei enää tarvita.

Vastuulliset ruokavalinnat

Ruokatarjoiluissa suosimme lähellä tuotettuja ja kotimaisia raaka-aineita. Ruisleivän leivomme itse. Poimimme lähimetsästä sieniä ja marjoja. Riistaa ostamme paikallisilta metsästäjiltä.

Kaikki käyttämämme liha on kotimaista ja järvikala on pyydetty 100 km:n säteeltä.

Paikalliskulttuurin vaaliminen

Niemilomat on perheyritys, jolla on pitkä historia osana lähiyhteisöä. Haluamme myös kertoa asiakkaillemme lähiseudun historiasta. Pakopeliemme tarinat on ammennettu historiallisista tositapahtumista. Vaalimme myös paikallista ruokakulttuuria esimerkiksi valmistamalla ruisleivän itse perinteisen reseptin mukaan.

Luonnon monimuotoisuus

Tavoitteenamme on ylläpitää luonnon monimuotoisuutta omistamallamme maa-alueella. Sen vuoksi emme ylihoida piha-alueitamme, vaan jätämme tilaa luonnon monimuotoisuudelle. Hoidamme metsäämme vastuullisesti turvaamalla metsän luonnollisen uusiutumisen. Metsään jätämme aina myös lahopuita, jotka tarjoavat elinympäristön monelle linnulle ja hyönteiselle.

Vieraamme pääsevät tutustumaan monimuotoiseen luontoon myös alueellamme olevilla luontopoluilla. Luontopolun läheisyydessä asustelee myös Herra Majava omassa pesässään.

Vastuullinen asiakasviestintä

Tavoitteenamme on, että myös asiakkaamme tietävät, mitä vastuullisuus meille merkitsee, ja miten he voivat oman lomansa aikana toimia vastuullisesti ja auttaa säilyttämään luonnon elinvoimaisena. Kerromme vastuullisuudesta nettisivuillamme ja mökkikansioissa. Olemme myös kehittäneet Vastuullinen visiitti -ohjelmapalveluita.

Niemilomat on yritys, joka elää luonnosta. Luonto tarjoaa meille energiaa, ruokaa, materiaaleja, virkistystä ja hyvää mieltä. Siksi haluamme toimia luontoa kunnioittaen ja osana luontoa. Haluamme myös jatkuvasti kehittyä vastuullisessa toiminnassamme. Mielellämme kuulemme näkemyksiäsi ja otamme vastaan palautetta ja kehittämisideoita.